Koostöös peitub võlu ehk millistesse kogukondadega liitunud oleme?!

Näen enda ja kogu Kombuchatalu arengut nagu puu kasvamist. Esmalt on tarvis omal juured maasse ajada ja siis saab hakata okste, lehtede ja viljade kasvatamisele mõelda. Kui nüüd kaks aastat olen ise Kivimurrus juuri kasvatanud, on ka LJ Foods OÜ ettevõte 11.12.21 ühe aasta sünnipäev! Selle ajaga on ikka meeletult arenenud. Vaata väikest videojoont siit.

Oleme praeguseks liitunud mõne kohaliku ja üle-eestilisekogukonnaga, keda sulle natuke lähemalt tutvustame.

Põhja-Eesti Kohalik Toit

Ma ei mäleta, kuidas see märgis minu infovälja jõudis, kuid kui uurisin, kas ka sobiksin, siis veebist leidsin sellise info: “Märgist saavad taotleda Põhja-Eestis tegutsevad toidutootjad, -käitlejad ja teenusepakkujad, kes on valmis kandma märgise missiooni ja väärtusi ning vastavad taotluses toodud kriteeriumitele.”

Lugesin kriteeriumid läbi, mulle sobisid, mina neile ka ja alates 31. august 2021 olen märgisekandja nr 63. Olen käinud ka sama märgise kandjatega teiste toidutootjate juures väljasõidul ja näen tänu sellele, et koostöös peitub võlu. Praegu, kui seda kirjutan (dets 2021) olen alles koostööde ja eeskuju võtmisega alguses, kuid näen, et meie kandis on tõesti toredaid ettevõtjaid, kellega võib koos üritusi, müügitööd ja tooraine hankimist korraldada.

Kogukonna veetud projekt “Põhja-Eesti toit tuntuks” sai ka 2021. aastal Harjumaa aastategija konkursil eriauhinna! Loe siit veel.

Suvel on plaanis teha joogaüritusi, kontserte, kokteilikoolitusi ja ka tellitud üritusi vastu võtta. Avatud Talude Päev tuleb ka ikka!

Logo järgi on hea ära tunda:

Agroturism

Kui käisin sügisel Põltsamaal Lõuna-Eesti toidukonverentsil, kuulsin paljude toidutootjatest esinejate suust, et nad tegelevad oma talus agroturismiga. Hakkasin uurima, et mida see tähendab. See pole varem tuntud turismitalu teenus vaid hoopis natuke mõnusam tegevus ja tegutsemisviis.

Veebilehel kirjeldatakse seda niimoodi: “Agroturism on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ja maal elamise viise ning lüüa kaasa igapäevases talutöös.”

Mina näen seda kui külastaja ja vastuvõtja koostööd. Külla tulija saab näha, kuidas talus elu ja tootmine käib ning tootja ise on valmis vastu võtma, kuid eeldab ka külaliselt viisakat ja osavõtlikku suhtumist. Eks see vajab tavatalupidamisele natuke rohkem ettevalmistust, aga nagu ikka viisakas külaline teeb: ta küsib enne pererahvalt, kas nad on kodus ja valmis tulijaid vastu võtma 😉

Selle kogukonna abil on minuni jõudnud mõningad veebikoolitused. Mulle meeldib hetkel see, et hakatakse tegema rohkem ühisüritusi ja jagama mõtteid, kogemusi ja ideid. See on kasuks kõigile, sest ideed ise ei ole midagi väärt, kui neid ei viida ellu.

Suvepoole olen valmis ka rohkem ringisõitjaid ja hariduslikel eesmärkidel oma tegemisi esitlema. Ühendume siis, eks?

 

Sinu Kombucha-Liis

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga