TarbimineKüsimused

Kui palju teeseenejooki tarbida ja miks?

«Teeseenejook on kasulik.»
«Teeseenejook teeb kõhu lahti.»
«Teeseenejook on mõnus.»
«Teeseenejook tekitas mulle kõrvetised.»

Kogemusi on erinevaid ja kõike võib juhtuda, kuid on väiksed nipid, kuidas jook omale meeldivana hoida.

Kui suur kogus kombuchat päevas on tervislik ja kuidas piiri pidada?

Mõõdukas koguses! Eriti elusa probiootilise joogiga, mis on keha jaoks uus. Sellega harjumiseks võib kuluda aega olenevalt bakteritest, kes kõhus parasjagu elavad (mikrobioom).
«Rusikareegel on, et alustatakse 125 ml  päevas. Kui oled keha harjutanud, võid kogust suurendada 250 ml päevas. Kui kõrvaltoimeid (iiveldus, kõhulahtisus) pole, siis võid juua nii palju, kui tahad – soovituslik kogus on kuni 500 ml päevas. Samamoodi võid teeseenejoogi joomise iga paari kuu tagant nädalaks ajaks katkestada. Olgugi, et teeseenejoogil on raviomadusi, tuleks kõike tarvitada mõistlikkuse piires.» (Allikas: Louise Avery 2017. Kombucha ehk teeseenejook. Tallinn. Koolibri.)
Omast kogemusest ütlen seda sama. Kui kombucha tundub liiga kange, lahjenda julgelt veega. Mul on olnud ka päevi, kui avastan, et olen joonud juba 1,5 liitrit teeseenejooki (need on tihti villimise päevad…) ja kõht on alati korras olnud 😀 Samas mul on ka üle 2 aasta selle joogi joomise kogemust ka.
kombucha

Miks ma peaks seda jooma ja kui tihti?

Ausalt, ega ei peagi. Kombucha joomine on igaühe enda valik. Mina omast kogemusest soovitan igal inimesel kombucha ära proovida ja pigem eelistada isetehtud jooke. Kombucha on kääritatud jook ja seega hea kõhule. Samas sobib ideaalselt kui alkoholi juua ei soovi, aga midagi head ikka tahaks. 

Milliseid kombucha laadseid tooteid/jooke on veel olemas, mis sarnanevad kombuchale?

Kombuchale sarnaneb kali, sest see on ka suhkru ja pärmi abil valminud kääritatud jook. Samamoodi ka õlu ja siider tegelikult, kuid kombucha on alkoholivaba. Peaasi on see, et Juku Pere Kombucha on sarnasem käsitööõlledele, -siidritele ja -kaljadele. Selle eripära on see, et alkoholi tekib jooki ülivähe, kui üldse. Alkohol tekib pudelis pika soojas hoidmise e järelkäärimise tulemusena. Pikk aeg on üle ühe kuu, aga olenevalt temperatuurist võib minna kauem või vähem aega. 

kombucha

Kas kombuchat juuakse ka soojalt või pigem vaid jahutatult?

Kombuchat joo kindlasti jahutatult, aga mitte liiga külmalt. Soojema (toatemperatuuril) joogi maitset on paremini tunda.

Kui kaua säilib kombucha külmas?/ Kui kaua seda säilitada võib ja kuidas?

Kombuchat säilita kindlasti külmkapis või jahedas ruumis 2…6 °C juures. Kuna soojas hoidmine laseb joogi sisse liiga palju süsihappegaasi ja võimalikku alkoholi tekkida, siis parem on hoida pudeleid jahedas. Nii väldid pudelite avamisel “plahvatamist”. Soovitan kombucha ära tarbida 2 kuu jooksul pärast pudelisse villimist.

kombucha

Kui ma ei julge jooki proovida. Mida selle maitse meenutab, mida ma sellelt oodata võiksin?

Ära muretse 🙂 See meenutab toonikut või limonaadi, aga pole nii gaasine. Kui Sa ei julge kombuchat proovida, siis leia võimalus kellegi käest proovida. Üks asi, mida kindlasti soovitan, on avatud meel, kuna iga jook on erinev ja seega tasub igale kombucha pruulile võimalus anda. Samas tasub võimalus anda ka sama inimese uutele partiidele. Mäletan, kuidas minu joogi kohta ütles kunagi sõbranna “maitseb nagu hapuks läinud õunamahl”. Nüüd aga, üle aasta hiljem, kirjutavad inimesed ja kiidavad mu kombuchajooke väga (ka see sama sõbranna on ostnud ja kiitnud). Kõik on õpitav ja arendatav. Samamoodi on kõhud harjutatavad, aga kui Sa ei soovi ja ei maitse, siis ei peagi rohkem jooma.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga