Kombucha-kool

Kombucha ehk teeseenejook on rohelise tee ja suhkruga valmistatud jook. Paljud teevad seda musta teega, kuid minul on kombeks kasutada rohelist teed, et jook saaks mahedam ja et seda oleks parem maitsestada.  

Sellest on suhkru “ära söönud” teeseen, kes jooki suhkru mõjul kääritab ja mõnusat hapukust lisab. Kääritatud joogina on sellel kõhule kasulikud toimeained. See aitab seedimise korras hoida ja joogil on ka liigeseid toetav funktsioon. Eks see, kuidas jook igale inimesele lõpuks mõjub, oleneb inimese enda seisundist, tarbitavast kogusest ja joomise regulaarsusest. 

Kombucha Eesti inimestele on rohkem tuntud kui teeseenejook. Selle tervisliku joogi valmistamiseks kasutatakse juba paljudele tuntud teeseent. Enamikel meist on seen kas omal või vanavanematel kodus olnud. Tihti on sellega seotud emotsioonid ja kogemused erinevad. Mõnele kangastub mälupilt hirmsast hõljuvast pannkoogist, teisele vaid nostalgiatunne purgist aknalaual. Ühele meenub mõnus magus maitse, teine oli ehk saanud kauem seisnud jooki, mille maitse oli hapukam ja eemaletõukavam. 

Kuna tegu on elusa organismiga, kes vajab hoolitsust ja toitmist, siis küsitakse minult ikka ja jälle küsimusi seene elu ja tema eest hoolitsemise kohta. Teeseene kasvatamine ei ole raske, küll aga vajab see järjepidevust.

Mina sain oma esimese seene 2018. aastal ja olen perekonna kasvatanud väga suureks. Vahepeal oli 8 teeseent, vahepeal 12 ja praegu on naid 30 (sept 2021). Igal seenel on ka oma nimi nagu peres ikka. Perekond aina kasvab, et saaks huvilistele ja vajajatele rohkem jooke valmistada. Olen kokku katsetanud üle 20 erineva maitse ja jooke teinud mitme erineva tee ja suhkrukogusega. Lõpuks olengi nende koguste ja toorainete juurde püsima jäänud. Igaühel on oma maitse-eelistused ja harjumused ning seega on enamik teeseenejooke erineva maitsega, kuid põhiolemuselt samad: magusad, kuid tervislikud.

Seega on mul teeseene kasvatamises kogemusi ja olukordasid küll, millest ise õppinud olen.  Internetis on palju inglisekeelset materjali, kuid mõtlesin, et vahva oleks ka eestikeelseid videosid teha, mis seenehuvilistele lisainfot annaksid. See teeseene kasvatamise juhend on siin: https://kivimurru.ee/kuidas-teha-kombuchat/

Kui Sul tekib küsimusi, siis saada need mulle e-mailile (kombucha@kivimurru.ee) või kontaktide all vormi kaudu. 

Ole armas ja hoitud ♥

kombucha

Kivimurru talu Youtube kanal videotega:

 

LUGEMISSOOVITUS

Kombucha ehk teeseenejook – Louise Avery

Mina alustasin teadlikumat pruulimist Louise Avery raamatu abil. Alguses võtsin selle Tartust raamatukogust, kuid kodus lehitsedes sain aru, et see on rohkem ikka kokaraamat, mis peab kodus olema ja ostsin kohe selle ka ära.
Esiteks aitab see ilusti selgeks selgeks saada põhitõed ning aitab inspiratsiooniga maitsestamiseks. Ma olen ajapikku vahepeal jälle sinna vaadanud, aga enamasti on juba maitsestused tulnud loomulikult ja olen katsetanud ka inimeste soovituste alusel.