Küsimused

Kas mina saaksin ka kombuchat valmistada?

Kas sul oli ka vanaemal mingi veidra ollusega teepurk aknalaual või kapi peal? 
Jah, see on seesama teeseen, kes teeseenejooki e kombuchat valmistab. 

Äkki sa soovid ka ise seenevanemaks hakata (nagu lapsevanemaks :D)?

Kas mul oleks võimalik ka ise seda teha ja kas see on raske?

Igaüks saab ise omale seenekese hankida ja sellele magusat suhkrut “söötes” teeseenejooki teha. See ei ole iseenesest raske, aga hea joogi tegemiseks on vaja süsteemsust ja järjepidevust. Omale sobiva joogi “retsepti” leidmiseks tuleb ka natuke katsetada, aga kui tahta, saab selle ruttu paika. Vaata kombucha-kooli sektsioonist täpsemalt järele, mida vaja teada ja teha on. Palju abi saab ka Facebooki gruppidest, aga kuna nii palju, kui on inimesi, on ka arvamusi ja kogemusi. Soovitan igal juhul julgelt proovida. Oma jook on ikka kõige maitsvam! Küsi mult ka seent, neid jagub ja siiani on kõik, mis edasi andnud olen, ilusti käitunud. 

Kaua võtab kogu protsess aega ja milline see välja näeb?

Joogi tegemiseks minimaalne aeg on 7 päeva. Esiteks tuleb seenele magus roheline tee peale panna ja tal soojas kohas seista lasta. Nädala pärast on esimene jook valmis ja kui soovid kangemat rüübet, võid sel veel seista lasta või kohe pudelisse villida, aga võid ka marjade jms koos pudelisse või purki maitsestuma panna. Vaata maitsete variante ja selle täpsemaid soovitusi kombucha-kooli sektsioonist täpsemalt järele.

Kas seenel ja seenel on vahe või on seeni erinevaid? / Kas teeseenel ja teeseenel on vahet?

Seentel on vahe. Kuna osasid seeni toidetakse musta, osasid rohelisi ja osasid üldse mingi muu tee ja magusainega, siis nad kasvavad erineva kiirusega. Lisaks kasvavad purgi laiuseks ja pruulimise ajad on erinevad. Iga inimene hoiab seeni teega ka erineva temperatuuriga ruumis ja sellest enamasti tulebki seente erinev pärmi jm koostisosade sisaldus. See tingib teeseenejoogi erineva maitse, värvi ja kanguse. Seega iga seen on ikka natuke erinev, aga põhifunktsioon on neil ikka sama ja suhkrumaiad on nad kõik.

 

Vaata lisa ise pruulimise kohta kombucha-koolist või küsi mult eraldi nõu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga