KogemusedTarbimine

7 päeva, 7 kombuchat

Olime Christiana-Gabrielaga suvel kombucha asju koos ajanud ja olgugi, et ta kevadel veel ise kombuchat ei joonud, siis nüüd on ta ka meki suhu saanud. Ju siis enne ei olnud see nii hästi kättesaadav ja nii meeldivat ka polnud omale leidnud. Oleme siin koos ka kombucha teemal asju arutanud ja mõtlesime selle heast maitsest sammu edasi astuda: võiks natuke uurida ka tervislikkust.

Ma olen saanud palju tagasisidet joogi väljanägemise, maitse, lõhna, mulli ja muu kohta. Samas on kombuchal ju ka tervist edendavad omadused nagu liigeste “õlitamine”, detoksifikatsioon (ehk puhastav toime), seedimise korrastamine ja kui väga sügavaks minna, siis on täheldatud ka vähivastast toimet. Samas ei ole teaduslikke katseid läbitud ja ka meie viisime läbi n-ö inimkatse.

See sai alguse nii, kus sõitsin septembri (2021) lõpus Tartust kodupoole ja otsustasin selle asja alustada. Panin kotti 7 kombuchat, kolme eri maitset ja viisin need Christianale koju. Jutustasime, püüdsime sirelihekist ta kassi, vaatasime aias ringi ja andsin talle juhised seitsmeks järgnevaks päevaks kombuchaga. Ta ise annab edasisest aimu enda kirjutisega!

chistiana

***

Kombucha-projektiga alustamiseelsel päeval tundsin end tavapäraselt, mida võiks kirjeldada järgnevate sõnadega: üleväsinud, avastamishimuline, teotahteline, ei ole palavikku, soolestikuga praegu tundub ok, kõhus on veidi raske olla, kuid kõht õrnalt muliseb. Nendest paar omadust varieeruvad vastavalt kuutsüklile: teotahtelisus, avastamishimu, palavikupuudus. Osal päevadest kuutsüklis on need omadused või tunnusmärgid täpselt vastupidised, mis on ka naise hormoone arvesse võttes täiesti normaalne. Üleväsimusetunne oli tingitud pingelisest õppesessioonile eelnenud nädalast, kus magamiseks jäi üpriski vähe aega.

Projekt “7 päeva, 7 kombuchat” nägi välja nii:
Nädala jooksul jõin igapäev ühe pudeli 330ml kombuchat, mille jagasin päeva peale kolmeks võrdseks osaks. Kombuchat tarbisin kl 9, 13 ja 17. Enamik joogikordadest oli mul kombucha segatud kraaniveega pooleks.

Minu ootused projektile ja hüpotees oli see, et kõhuvalu, mis aeg-ajalt endast märku annab, kaob neil päevadel, kui kombuchat tarbin, sest kombucha mõjub kuuldavasti soolestikule hästi.

Christiana kombuchaga

Esimesel päeval jõin viinamarja kombuchat. Pärast esimest päeva esinesid tunded:
kõht mulises, aga hea kerge oli peale seda (justkui puhitusemullid läksid katki). Sõin 2x päevas kombucha joomise ajal, lahjendasin veega. Samal päeval jõin õppetöö kõrvale ka palju tasse taimepiimaga kohvi. Kui tavaliselt hakkab lõpuks kõht valutama kohvist, siis kombuchajoomine justkui neutraliseeris seda.

Teisel päeval jõin melissi kombuchat (peab mainima, et vist üks minu uusi lemmikmaitseid!). Peale teist päeva muljed:
Hommikust ei söönud samal ajal sest kiire. Jõin enne kombuchat ka taimepiimaga kohvi. Kombucha lahjendasin veega. Ei tea kas kohvist või mittesöömisest või kombuchast kõht valutab nüüd.

Kolmandal päeval võtsin taaskord ette viinamarja kombucha, mille lahjendasin veega ühte pudelisse. Et kolmas päev oli tegus (laadapäev) ja möödus kodust väljas, pidin ma valmislahuse juba kodus ette valmistama. Kellaaegadest suutsin kinni pidada nagu eelnevatel päevadelgi. Samas sel korral ei olnud taas mahti iga joogikorra juurde ka süüa. Enesetunne oli hea ja ütleks, et sel päeval märkasin, et veega lahendatud kombucha kindlatel kellaaegadel joomine lahendab ka hästi ära vedelikupuuduse probleemi. Samal õhtul tarbisin ka veidi alkoholi (rakit). Võimalik, et kangest alkoholist tingitud keha vastureaktsioone aitas ära hoida just plaanipärane vedelikutarbimine.

 

Neljandal päeval läks kellaaegadega lappama. Hommiku esimese kombucha jõin küll kell 9, kuid ülejäänud kaks joogikorda jäid mõned tunnid hilisemaks kui oleks pidanud, sest unustasin telefoni aiatöödele kaasa võtta ja seetõttu puudus meeldetuletusmärguanne. Erisusi kehas ei märganud.

Viiendal päeval suutsin taas enam-vähem ajakavast kinni pidada nagu ka kuuendal ja seitsmendal päevalgi. Taaskord märkasin, et ca tund peale kombucha joomist ei ole mul kõhus puhitustunnet või sellist rasket tunnet, kuid kõht muliseb. Nädalavahetusel oli saiasöömine märgatavalt kõrgendatud seisus olnud ning seetõttu märkasin raske tunde puudumist kõhus viiendal päeval eriti hästi.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tundsin oma kehaga ära selle, et kombucha on kõhule hea. Selline seitsmepäevane projekt oli piisavalt pikk, et sellest aru saada, kuid samas tundus liiga lühike, et pikemaid järeldusi teha. Minu hüpotees sai kinnitust. Samas kui tahta adekvaatsemat vaatlust, peaks projekti põimima kogu naise tsükli. Seda just seetõttu, et nagu varemgi mainisin, on tuntavad omadused erinevad vastavalt tsükli päevale. Ühtlasi võin ka kinnitada, et kindlad söögikorrad + kombuchajoomisega kaasnev korrapärasem veetarbimine tõstis minu tegude kvaliteeti.

***

Kombuchat valmistavad inimesed enamasti ise ja seega on selle maitse, kangus ja seega ka mõju erinev. Mõju muutub erinevaks ka tarbija toitumisharjumuste tõttu. Seal on palju määrajaid ja seega ei olegi midagi teha, kui tuleb leida omale sobiv seenejoogi maitse, kangus ja valida, kas soovitakse seda teha ise või kelleltki osta, kellel selle tegemine juba käpas on.

Mina ise tundsin üle aasta tagasi keres küll kergust, kui igapäevaselt pudeli toidu kõrvale ära jõin. Olen kerguse tunde tekkimisest kuulnud ka veel mõnelt kliendilt ja seega soovisin uurida ka teiste kogemuse kohta.

Nädalasest “inimkatsest” saame järeldada, et regulaarsus on parem kui intensiivsus. See tähendab, et pidevalt kombuchat jues saab kõhu jooksvalt korras hoida. Lisaks aitavad igapäevane teadlikkus ja enda keha märkamine üldiselt kaasa oma enesetunde hindamisele. Kõige lõpuks mööname, et kombucha on ka lihtsalt hea.

Kui soovid ka omal nahal Juku Pere Kombuchad ära proovida, siis vaata praegu saadalolevaid maitseid siit.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga